Tandvård ska jämställas med sjukvård

I sitt årliga sommartal i Umeå delade Jonas Sjöstedt ut en känga till utbildningsminister Jan Björklund (FP) angående de nedlagda privata skolorna. Dessutom hoppas han på att detta ska visa att det inte fungerar med vinster i välfärden.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiets hoppas på att partiets profilfråga: ”Nej till vinster i välfärden” ska leda till vinst i valet 2014.

I sitt sommartal i sin hemstad Umeå sa Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet äntligen är på väg att vinna debatten om vinster i välfärden. Han anser att det har visat sig hur orimligt det är att man bedriver vårdcentraler, skolor och äldreboenden för att göra vinster och att det svenska folket börjat inse detta nu. Kvalitén har också gått ner i vården och folk är allmänt missnöjda. Därför börjar även andra partier att följa efter detta och göra ”covers” på Vänsterpartiets profilfråga. ”Men alla som lyssnar på musik vet att de flesta covers är sådär”, sa Jonas Sjöstedt i sitt sommartal i Umeå och menar på att där Vänsterpartiet helt vill ta bort det privata vinstintresset vill andra partier bara begränsa.

Vänsterpartiet anser också att tandvård ska jämställas med sjukvård. Att det ska kosta lika mycket att gå till en tandläkare som att gå till en vanlig läkare och att det ska finnas samma sorts högskostnadsskydd hos tandläkaren som hos en vanlig läkare. På Vänsterpartiets hemsida står det att ”Tänderna är en del av kroppen och kostnaderna för tandvården ska ingå i samma högkostnadsskydd som resten av sjukvården.”

I sitt tal i Umeå tog Jonas Sjöstedt även upp problematiken om nedläggningarna på de privata skolorna och beklagar sig över de elever vars skolstart inte direkt blev optimal. Dessutom gav han kritik till utbildningsminister Jan Björklund (FP) för detta.  ”I hans värld är det alltid någon annans fel, trots att han har varit ansvarig för det som händer i skolan i sju långa år”, sade han. Se hela sommartalet på Aftonbladet.se.